Mask
En fridykarmask har till skillnad från sportdyknings- och snorklingsmasker en liten volym. Om man ligger vid ytan eller andas luft från en tank spelar volymen ingen roll, det kan till och med vara bekvämt med en stor mask. När fridykare dyker djupt komprimeras den luft som finns i masken vid ytan på väg ned och skapar ett undertryck. Detta undertryck måste kompenseras med den luft vi har i lungorna och ju större djup vi dyker till desto mer luft krävs för att kompensera masken. Små masker är dessutom strömlinjeformade och är bra ut den synvinkeln också. Exempel på bra fridykarmasker är Acqualungs Sphera, Sporasubs Mystic, Mares Star, Cressi har ett par: Superocchio och Minima. Cressimaskerna finns i Göteborg hos t ex Oxygene.
Låg volym är viktigt men den vikigaste egenskapen hos en mask är om den passar dig och är bekväm. Ett enkelt sätt att testa är att sätt masken mot ansiktet utan att dra nackbandet över huvudet: sug in lite luft genom näsan. Om masken sugs in mot ansiktet och sluter tätt så passar den ditt ansikte. Är den dessutom bekväm och liten har du hittat en bra mask.
Acqualungs Sphera är en av de bästa fridykningsmaskerna, den har riktigt låg volym och har plastglas vilket gör att själva masken komprimeras vid tryck. Plastglaset gör den dock ömtålig och kan upplevas som lite konstig i början eftersom det välvda plastglaset bryter ljus på ett annat sätt än ett plant härdat glas. Men det är en vanesak och de flesta av oss rekommenderar denna mask för vuxna.
Snorkel
Snorkel finns i två storlekar, junior och vuxen där snorkelns längd och diameter (dvs volym) skiljer sig åt. Dessutom har juniorsnorklar mindre munstycke. Låt inte barn använda vuxensnorkel, deras lungvolym är för liten i förhållande till snorkelns volym: man andas “gammal” luft i för stor utsträckning. Välj silikonmaterial i snorkelmunstycke och masktätning om det finns. Tyvärr förekommer oftast bara PVC-material i snorklar för barn. En enkel bra snorkel vi använder för ungdomar och vuxna är Cressi Corsica, andra bra snorklar är: Sporasubs Breeze och Beuchat Activa.
Fenor
Det finns i huvudsak tre olika typer av fenor för fridykning, kortfenor, långfenor och monofenor.
Kortfenor med fotficka (inte hälrem) kan man hitta i alla dykbutiker och i många sportaffärer. Testa så att fotfickan inte skaver och att bladet inte är för styvt, de skall vara sköna att ha på en längre tid. Mjuka fenor gör att man kan simma mer följsamt och energibesparande. Cressi har exempelvis Pluma, Pro Star och Reaction pro som alla är utmärkta kortfenor.
Långfenor är lämpliga för mer erfarna som siktar på lågpulsträning och större djup eller längre längder i bassäng. Allt fler väljer långfenor framför korta fenor även för poolträning men de lämpar sig inte för träning i stora grupper. Det är framförallt när man vill simma långt eller djupt de är att föredra. Cressis Gara Professional är en bra och hållbar långfena, Beuchat Mundial Sport är en bra fena med utbytbara blad. Leaderfins gör blad i glasfiber eller kolfiber till en rimlig kostnad, de kan även göra blad till fotfickor från andra fabrikat som exempelvis Beuchat, Cressi och Omer. Ett bra tips är att hitta en fotficka som passar och beställ kol- eller glasfiberblad om du vill ha en riktigt bra fena.
Här finns ett youtubeklipp på engelska som beskriver skillnaderna mellan långfenor av plast, glasfiber och kolfiber.
Monofena är den mest effektiva fenan och används både i pool och vid djupare dyk utomhus. Leaderfins gör ett flertal olika fenor till bra priser men om man vill ha en riktigt bra fena så bör den måttbeställas. I klubben har vi goda erfarenheter från fyra tillverkare: Starfins, Waterway, Molchanovs och Powerfins, de gör alla fyra utmärkta måttbeställda monofenor. Powerfins är baserade i Frankrike, Molchanovs i Ryssland, Starfins och Waterways är baserade i Ukraina. Det är svårt att ge några generella råd när det gäller att beställa monofena annat är att testa så många som möjligt och prata med de i klubben som har beställt.
Dräkter
Shorty för bassäng. Fridykning sker med låg puls och även en pool är kall för en fridykare. Barn med lite underhudsfett börjar frysa efter några minuter. En shorty är numera ganska billiga och kan köpas i vattensportbutiker, sportbutiker eller t o m på Clas Ohlson. Enkel billig modell duger, men den ska sitta tajt utan att hindra rörelser. På surfbutikernas höstrea kan man göra fynd. Surf- och kitedräkter är gjorda för rörlighet. Skillnad i pris har att göra med skillnad i neoprenkvalitet.

Våtdräkt för tävlingsfridykning i pool. Detta är ett särskilt kapitel. Där används tunna elastiska simmardräkter eller speciella fridykardräkter med låg (hydrodynamisk) friktion. De är ömtåliga men ger bra glid och värmer tillräckligt för avancerad träning och tävling. Orca har några triatlondräkter som är bra och hållbara, Eliossub tillverkar måttsydda pooldräkter.
Våtdräkt för hav/sjö är den enskilt dyraste komponenten om man bortser från måttbeställd monofena. Våtdräkt är helt nödvändig vid dyk utomhus i svenska vatten. Vi ligger stilla i ytan före och efter dyk, och under vattnet rör vi oss långsamt och syrebesparande. På djupet är det dessutom kallare än vid ytan. Om man vill skaffa egen dräkt så bör man sikta på mellan 3-5 mm tjock fridykadräkt. Den smidigaste modellen saknar textil (lining) på insidan, ytan mot kroppen är neopren. Ibland finns en ytbeläggning (metalisering) som minskar friktionen så man kommer i dräkten utan olja eller tvål. Det går förstås att få textila ytskikt även på insidan om man vill, men då blir dräkten kallare, lite mindre elastisk och smidig. Fridykardräkt är alltså helt annorlunda än apparatdykardräkten, den saknar t ex dragkedjor för att öka elasticitet och dykarens rörlighet. Dykbutiker har oftast ett begränsat utbud av fridykardräkter. Nätbutiker har ett större utbud och några tillverkare som exempelvis Eliossub skräddarsyr till konkurrenskraftiga priser.
Om du är på gång att köpa din första dräkt så kan du välja en lite tunnare dräkt med nylon på både ut- och insidan, 3 mm ger dig ungefär en timmes behaglig dyktid i svenska vatten. Om du vill gå upp lite i pris för att förlänga dina dyk kan du sikta på 5 mm, med nylon på antingen in- eller utsidan. Nylonet gör dräkten mindre skör. Nylon på utsidan ger en dräkt som tål havstulpaner och vassa klippor, en dräkt med nylon på insidan glider bättre i vattnet och kyler inte lika mycket på land.
En längre handledning till att måttbeställa dräkter och välja utsida, insida och neoprenkvalitet hittar du här.
Vikter och bälte
Plastbelagda 1-2 kilosvikter fördelas jämt över bältet. Bältet ska vara av gummi, det behövs för rörlighet, andning, och för att sitta fast (en fridykare dyker ju med huvudet nedåt). Som riktmärke kan man utgå från ca 1 kg bly per mm våtdräkt för djupare dyk. Vid grunda dyk (0-10m) krävs ganska mycket bly för att inte flyta upp som en kork. För dyk till större djup bör man av säkerhetsskäl ha positiv flytkraft från ca 10-15 m. För avancerad fridykning används nackvikter, för att uppnå avvägning och horisontell position i pool och vertikal position i hav.
Nackvikter byggs med fördel för hand med hjälp av cykelslang, blyhagel, snabbspänne och buntband. En utförlig beskrivning av byggprocessen finns här.
Klubbmedlemmar kan beställa blyhagel genom att skicka ett sms till Lars Arvidsson på nollsjunoll-690 99 25. Vi tar 70 kr/kg.
Bankgironummret finner ni under fliken KONTAKT – STYRELSE.
Butiker
De stora dykbutikerna är främst inriktade på apparatdykning och utbildning. De har ofta också prylar som kan vara bra för fridykning. Vi samarbetar med Oxygene och brukar ha en klubbkväll per termin för att våra nya medlemmar skall kunna köpa utrustning till rabatterat pris.
Oxygene (Mölndalsvägen 3, Göteborg) Butiken har ett sortiment anpassat för fridykning främst från Cressi.
Onlinebutiker har större utbud.
Scubastore Internationell butik med stort utbud och låga priser. Snabb leverans, men frakten är kostsam vid högre vikter.
Wiggle och Swim In har pooldräkter, simglasögon, badbyxor mm
Eliossub: Tillverkare av våtdräkter för fridykning. Standardstorlekar finns, men företaget är specialiserad på att skräddarsy dräkter. Mycket hög kvalitet till bra priser. Helt oslagbart om du växt färdigt och vill skaffa en bra dräkt.
Olanderswim: Fensimutrustning köps via sveriges meste fensimmare, Valter Olander. Tex monofena, träningsfenor