Måttsydd dräkt

Det finns många fridykningsdräkter att välja mellan eftersom många stora tillverkare av fridykningsutrustning även gör dräkter. De finns i standardstorlekar och kostar från ca 1200 till 3000 kronor beroende på kvalitet och tjocklek. En måttsydd fridykningsdräkt är marginellt dyrare än en standarddräkt men är i gengäld mycket bekvämare och varmare. De flesta i klubben har valt att beställa sina dräkter från Eliossub, ett italienskt företag som specialiserat sig på måttsydda dräkter. Det finns andra tillverkare och följande råd är tillämpbara även för dem. Prisläget för en Eliossubdräkt ligger på 1500 kr för en 3 mm dräkt med nylon på in-och utsida i standardstorlek (1900 kr för en måttsydd) till strax över 3000 för en måttsydd dräkt med supersmoothskin och ett högkvalitativt neopren, lägg till 300 kr för frakt (prisläge mars 2015).

Foto: Erika Schagatay
Svenska landslaget i måttsydda dräkter med utsida i smooth-cell.

Den stora svårigheten med att beställa en dräkt är det stora utbudet av material; man skall välja utsida, insida, neoprenkvalitet och tjocklek. Denna lathund är tänkt som ett stöd och vi går igenom för- och nackdelar med olika alternativ. Det är också svårt att få in alla egenskaper man vill att fridykningsdräkter skall ha i en och samma dräkt, kompromisser är nödvändiga. En snabb och smidig djupdykningsdräkt är mycket ömtålig och inte varm, en varm, hållbar och mjuk dräkt fungerar sämre på större djup.

Var ute i god tid! Vid lågsäsong tar det ca en månad att få dräkten, närmare sommaren kan det ta tre-fyra månader om de har mycket att göra.

Lysekil2
Munter fridykare iförd dräkt med nylonutsida.

Vi har här försökt hålla oss till övergripande typer av utsidor, insidor och neopren för att göra det överskådligt. De finns i en mängd olika kvaliteter och fabrikat: nylon kan användas som både in- och utsida och finns som strech, superstrech, elastic mm. Smooth-cell är en glatt utsida och finns som smoothskin, superskin freedown, super smoothskin mm. Neopren görs av flera tillverkare som Yamamoto, Heiwa, Daiwabo, National NJN och i flera olika densiteter (soft, medium och high density). Det går inte att kombinera dessa kvaliteter fritt eftersom en del utsidor/insidor är knutna till vissa tillverkare av neopren. När beställningen skall göras är det bra om du redan har klart för dig vilken typ av dyk du vill göra med dräkten och vilken typ av utsida, insida och neopren du vill ha, därefter kommer du få en mängd konkreta förslag från Eliossub att ta ställning till.

Måtttagning: Eliossub har youtube-klipp där de visar hur man skall mäta. Mät ett par gånger, gärna med olika personer som hjälper till och jämför sedan måtten och ta nya om de skiljer sig åt. Mät noga vid dräktöppningar som handled, fotled och hals, där vill vi inte ha läckage. Å andra sidan kan det vara obehagligt att ha för åtsittande dräkt runt hals.

Förstadräkt: Om du skall beställa dina första dräkt rekommenderar vi att du väljer nylon på antingen in eller utsidan. Nylonet gör dräkten hållbarare eftersom den stadgar neoprenet, dessutom både syr och limmar de en dräkt med nylon. En dräkt med endast neopren limmas bara. En dräkt med nylon på både ut och insida är hållbar men inte lika smidig, men om man har tänkt sig att göra kortare dyk (ca 1 timma) under sommarmånaderna så kan en 3 mm dräkt med nylon på både ut- och insida fungera väldigt bra. Klubben har sådana för utlåning.

Håltagning för öron: dräkten sitter ofta så bra att det inte kommer in vatten i huvan. Det kan få som effekt att undertryck skapas i huvan och försvårar tryckutjämning. Många gör därför hål med en tjock varm nål eller håltagare vid hörselgången, det tillåter att lite vatten kan sippra in. 

Underhåll: Efter dyk bör dräkten sköljas och torka ordentligt med insidan ut, men låt den inte hänga ute i solsken, UV-strålningen gör neoprenet sprött.  Förr eller senare kommer alla få en reva i dräkten. Lim är alltid bra att ha med sig, då det sällan är ett alternativ att dyka med en trasig dräkt i Sverige. Mcnett Black Witch är ett välbeprövat neoprenlim. Om man inte använder dräkten på en stund så kan den med fördel hängas upp på en tjock galge, eller läggas plant om man har plats. Den bör inte vikas ihop och tryckas med i en låda eftersom neoprenet tar skada om det kläms ihop.

Tjocklek

För att dyka bekvämt utomhus i Sverige från maj till november behövs en lite tjockare dräkt. Vi brukar rekommendera 5 mm för svenska förhållanden. Den är tillräckligt varm för vattentemperaturer på 10-12 grader och uppåt och är inte för varm på sommaren. Den kan kompletteras med väst och shorts i neopren för dyk i kallare vatten än så, eller när dräkten har fått några år på nacken och börjar bli sliten. För djupdykning (dyk djupare än 40-50 meter) rekommenderar vi 3 mm på grund av att man behöver mindre bly för att ta sig ned och att dräkten komprimeras mindre när man är som djupast, vilket gör uppstigningen lättare.

Utsida

Vi brukar välja mellan två typer av utsida på dräkt (även om det finns fler): nylon och smooth-cell. Nylon är hållbart vid påtagning och vid dyk på klippor, en nylondräkt kan du sätta dig med på en klippa full med havstulpaner utan att skada dräkten, men den kyls ned snabbare när du kommit upp på land (eller i båt) efter ett dyk. Nedkylningen beror på att avdunstningen tar tid och kräver energi. Smooth-cell är rent neopren som har en slipad och jämn yta och ibland har en tunn beläggning. Fördelen är just att man glider mycket bättre i vatten än med nylon och att den är varmare när man går upp efter ett dyk (avdunstningen går väldigt snabbt och man kan värma sig i solen med dräkt på). Nackdelen är att den är ömtålig och inte tål att simma emot klippor med. Att sätta sig på havstulpaner är inte att tänka på.

Insida

Det finns tre vanliga typer av insida hos dräkter: nylon, open cell och coating. Nylon är hållbart och lätt att ta på sig när man är torr, men är kallare än open cell och är svår att ta på om man är blöt (eller om dräkten är blöt). Open cell är ren neopren med en rå yta som lägger sig tätt emot huden och det gör den varm och smidig, den är i praktiken omöjlig att ta på sig utan vatten eller en blandning av vatten och olja eller schampo. Några tycker att det är obehagligt att behöva blöta ned sig innan, helst om det är kallt ute, men en termos med varmt vatten gör det hela mycket behagligare. Coating är en metallbaserad beläggning som gör insidan glattare när det är torrt vilket gör att man kan ta på sig dräkten utan att blöta ned den innan. Nackdelen är att coatingen slits ned och är något kallare än open cell, men inte så kall som nylon.

Neopren

Neopren görs av flera olika tillverkare i olika kvalitéer och densiteter. Eliossub har två nivåer: Ecoline och Professional och flera fabrikat. Ecoline är en bra kvalitet,  kanske inte jättemjuk men ändå väldigt bekväm, och det är ett prisvärt alternativ. Skall man välja Professional så finns det en del saker att tänka på: mjukt neopren är väldigt bekvämt att ha på sig, men det komprimeras också en hel del vid lite djupare dykning och det gör dig tyngre än nödvändigt vid vändning. Men för dyk ned till 30 meter är det inte avgörande för val av dräkt. Vid djupare dykning använder de flesta 3 mm och då blir komprimeringen mindre påtaglig, vissa vill ha en mjuk dräkt för att den är mer följsam och andra väljer styvare på grund av hållbarhet.

Några allmänna råd

Det är omöjligt att hitta en dräkt som är bra på allt. Tänk igenom hur du vill dyka. Är du nybörjare kommer du sannolikt inte att dyka till 50 meter den första sommaren utan kanske vill träna på att komma ned till 10-15-20 meter, titta på fisk och krabbor vid 5-10 meter, filma och vid några tillfällen träna på boj med klubben för att komma ännu djupare. Då är en dräkt med utsida i nylon och insida med open cell eller coating en bra förstadräkt. Efter ett par somrar är du kanske redo för att dyka betydligt djupare och då kan du komplettera med en 3 mm smooth-cell. Efter ytterligare två år är det kanske dags att byta ut den första dräkten om du dyker mycket.

Om du gör många pauser i båt eller på land bör du överväga en smooth-cellutsida på grund av nedkylningsrisken. Det går också utmärkt att ta på ett regnställ över dräkten för att minska nedkylningen/avdunstningen och på så sätt behålla värmen.

För- och nackdelar

Fördelar Nackdelar
Utsida
Nylon Slitstarkt Kallt efter dyk, inte lika smidigt, inte så bra glid
Smooth-cell Bra glid i vatten, smidig att ha på sig, varm efter dyk. Oerhört känsligt både vid påtagning och skador från båt och klippor.
Insida
Nylon Slitstarkt vid påtagning, lätt att ta på torr Inte så smidigt, kallare, svår att ta på blöt
Open cell Väldigt varm, smidig, oerhört lätt att ta på med vatten/schampo/olja Känslig för repor av naglar vid påtagning, måste tas på blöt.
Coating Varm, smidig, enkel att ta på både torr och blöt Coatingen slits snabbt, inte lika varm som open cell
Tjocklek
1,5-2 mm Smidig, kräver inte så mycket bly, för pool och tropiska vatten Känslig, kall utomhus, kräver nyloninsida för att hålla
3 mm Smidig, kräver mindre bly än 5 mm Lite kall för långa dyk i Norden
5 mm Varm, du kan vara i länge även i nordiska vatten Kräver ganska mycket bly, inte lika smidig som 3 mm
Neopren
Ecoline Prisvärd Inte lika smidig som mjukt neopren.
Mjuk Oerhört smidig och skön att ha på Komprimeras på djup
Medium Smidig Komprimeras på stora djup +40 m.
High Density Bra för djupa dyk +40 m. Inte lika smidigt som mjukare neopren.

Några förslag på bra dräkter för olika typer av dykning.

Nöjesdykning i Sverige ned till 15-30 meter.

5 mm, utsida: nylon, insida: open cell, neopren: mjuk eller medium. Denna typ av dräkt är mycket varm och hållbar, du kan sitta på klippor, lägga dig på botten och fotografera. Du kan göra 3-timmarsdyk i svenska vatten på sommaren. Den är smidig att ha på sig och en väldigt bra förstadräkt. Den är inte optimal för djupa tävlingsdyk. Alternativ: 1. Smooth-cell på jackan och nylonbyxor har fördelen att glida bättre i vatten och är varmare vid pauser på land eller i båt, men är känsligare. 2. Coating på insidan om man verkligen inte tycker om att ta på sig dräkt med hjälp av vatten/schampo/olja. 3. med 3 mm neopren blir dyktiden kortare i Sverige, i varmare hav är 3 mm fullt tillräckligt

3 mm, utsida: nylon, insida nylon, neopren: mjuk. Denna typ av dräkt finns i standardstorlekar och är bekväm och fungerar bra för sommardyk på en timma. Den är hållbar både att dyka i och vid påtagning. Klubbens utlåningsdräkter är av denna typ.

Djupdykning

3 mm Yamamoto Freedown är ett vanligt val av djupdräkt, den är mjuk och behaglig, den har ett mycket bra glid i vattnet. Den kan fås med open cell eller nylon på insidan. Med open cell är den väldigt flexibel men också väldigt skör, med nylon är den hållbar men inte lika flexibel och inte lika varm.

3 mm, utsida: smooth-cell, insida: open cell, neopren: mjuk till high density. Denna dräkt är smidig och snabb. Men den är oerhört känslig vid påtagning och tål inte att repas.

3 mm, utsida: smooth-cell, insida: nylon, neopren: medium (high density kan vara lite hårt om man vill vända på dräkten). Denna dräkt är snabb och smidig, inte lika smidig som en med open cell men mycket hållbarare. Den är dessutom vändbar vilket kan vara bra om man vill nöjesdyka på korallrev och inte ta med en extradräkt för det. Det är inte jättebekvämt att dyka med smooth-cell som insida och nylon som utsida men det fungerar.

Frågor om val av dräkt kan ställas på Juniordykarnas facebookgrupp där finns det många som har erfarenhet av dräktbeställning.